Arama Motoru Optimizasyonu
Arama motoru optimizasyonu, web sitelerinin arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirerek hedeflenen arama verilerine yükseltilmesidir. Bu durum İngilizcede ‘’Search Engine Optimization’’ şeklinde ifade edilmektedir.
Arama motorlarının belirli bir algoritması vardır ve arama sonuçları listelenirken söz konusu algoritma kullanılır. Bu sebeple web geliştiricilerin arama motorlarının algoritmasını dikkate alarak bir web sitesi oluşturması gerekir. Ayrıca web geliştiricileri sadece bir sayfa üzerinde çalışıyor ise yine söz konusu algoritmayı dikkate almalıdır.
İnternetin ekonomik getirisi düşünüldüğünde web geliştiricilerinin arama listelerinde ön sırada bulunacak şekilde arama motoru optimizasyonu yapması son derece gerekli ve önemlidir. Web sitesine yapılacak işlemler ise site dışı ve site içi olmak üzere iki şekilde değerlendirilir.

Site İçi SEO Nedir?
Arama motoru optimizasyonu için bazı teknik düzenlenmelerin yapılması şarttır, söz konusu teknik düzenlemeler, arama motorlarının siteyi daha iyi tarayabilmesi ve ön sıralarda göstermesi için gereklidir.
Site içinde yapılan teknik düzenlemelere, ‘’Seo On Page Seo’’ adı verilmektedir. Arama motorları siteyi değerlendirirken kullanıcı geri bildirimlerini dikkate alır ve sonuçları listelerken kullandığı algoritmasını söz konusu durum neticesinde şekillendirir. Arama motorlarının asıl amacının kullanıcılarının ulaşmak istediği bilgiyi veya içeriği sunması olduğu düşünüldüğünde söz konusu durum oldukça doğaldır.
Site içi arama motoru optimizasyonu gerçekleştirilirken SEO uyumlu olarak anlamlandırma işlemleri yapılmalıdır. Bu sayede kullanıcılar hedef kelimeleri arama motorunda aradığında siteye ulaşılması, dolayısıyla arama motoru optimizasyonu gerçekleşmiş olacaktır.
Arama motoru optimizasyon işlemlerinde site içi SEO, W3C geçerlemesi, robots.txt uygun başlığının kullanılması gibi metotlarla mümkündür.
Site Dışı SEO Nedir?
Site dışı SEO yapmanın çok sayıda yönteminin bulunduğunu söyleyebiliriz. Söz konusu yöntemler arasında ise en popüleri sitenin ‘’Backlink’’ sayısına sahip olmasıdır. Backlink ise bir sitenin diğer bir siteye verdiği linktir, bu durum arama motoru optimizasyon içinde son derece önemlidir.
Ancak Google başta olmak üzere hemen hemen tüm arama motorları yapay backlinklere karşıdır. Bu durumun nedeni ise backlinlerin referans niteliğinde olması ve arama motoru optimizasyon açısından etkili olmasıdır. Dolayısıyla arama motorları yapay backlinkleri ayırt eden bir algoritma kullanmaktadır.
Bu sebeple site dışı SEO yaparken kullanılan backlinlerin gerçek kullanıcılar tarafından oluşturulması gerekmektedir. Aksi halde backlinlerin bir anlamı olmayacaktır ve site dışı SEO yapmanın en popüler ve etkili yöntemi uygulanamayacaktır.
Backlink dışında ise arama motorları, markanın bilinirliği ve sosyal medyadaki etkinlik gibi durumları da göz önünde bulundurmaktadır. Bu sebeple söz konusu alanlara yoğunlaşılması site dışı SEO ve arama motoru optimizasyon için gereklidir.
En Çok Yapılan SEO Hataları Nelerdir?
Site içi ve site dışı SEO yapılırken sıklıkla karşılaşılan hatalar şöyledir;
- Yanlış Site Başlığı
- Site İçinde Yayınlanan İçeriğin Güncel Olmaması.
- Javascript Menü Kullanılması
Yukarıda belirtilen durumlar gerçekleştiğinde site içi ve dışı SEO uygulaması başarısız olacaktır. Ayrıca Arama motoru optimizasyonu içinde aynı durumun geçerli olacağını söyleyebiliriz.
Yanlış Site Başlığının Seçilmesi
En sık yapılan SEO hatalarından birisi yanlış başlık seçilmesidir, bu konuda site başlığı üzerinde durulmalı ve site etiketi boş bırakılmamalıdır.
Yayınlanan İçeriğin Güncel Olmaması
Siteyi güncel tutmak arama motoru optimizasyonu gerçekleştirmek için kesinlikle gereklidir. Bu sebeple site içerisinde yayınlanan içerikler güncel olmalı ve her gün belirli sayıda içerik siteye eklenmelidir.
Javascript Menü Kullanılması
Javascript menüler Google ve benzeri arama motorları tarafından okunmadığı gibi indexlenemez de bu sebeple Javascript menü kullanmanın herhangi bir yarar olmayacaktır.