Document Object Model Nedir
Gün geçtikçe gelişen teknoloji ile birlikte artan internet kullanımı, insanları internet içerisinde bir yer edinmeye itti. Bu yer edinme esnasında bazı insanlar sadece sosyal medya hesabı açarken bazıları da işlerini büyütmek için internet sitesi kurmaya başladı. Bir internet sitesine sahip olmaya karar veren insanların bilmesi gereken en önemli ögelerden biri olan Document Object Model’in ne işe yaradığı insanlar tarafından oldukça merak ediliyor. Eğer siz de document object model nedir diye soruyorsanız bu yazıyı okumanızda fayda var.
Document Object Model Nedir ve Nerede Kullanılır?
Kısaltmışı DOM olan Document Object Model, document object model nedir diye soran insanlar tarafından yazılım dili sanılsa da aslında yazılım dillerini barındıran bir standarttan ibarettir. Programlamaya yarayan yazım dillerinin HTML sistemi ile çalışabilmesi için HTML’i nesneler haline getirecek bir standart kullanılması şarttır.
Document Object Model Ne İşe Yarıyor?
Document Object Model hakkında arama yapılırken sorulan document object model nedir sorusundan sonra en sık sorulan soru bu sistemin ne işe yaradığıdır. Document Object Model, HTML ile yazılım dilleri arasında standart oluşturmakla görevlidir. Nesneler ve özelliklerden oluşan DOM, yazılım dillerinin HTML sisteminden bilgi almasına ve bu dillerin HTML sistemine bilgi vermesine de yardımcı olur.

Document Object Model Hangi Bölümlere Sahiptir?
DOM hakkında araştırma yapmaya başlayan ve internette document object model nedir sorgusunu aratan insanlar ilk olarak DOM’un bölümleri ile karşılaşır.
Toplamda üç adet olan bu bölümler ve özellikleri şu şekildedir:
- Core DOM olarak da geçen Çekirdek DOM, tüm belge türleri için kullanılan temel DOM standardıdır.
- XML DOM, sadece XML belgeleri için kullanılabilen DOM standardıdır.
- HTML DOM, HTML kullanan bütün belgeler için geçerli olan DOM standardıdır.
Bu Document Object Model bölümleri sadece yukarıda belirtilen sistemler için geçerli olup diğer sistemler için kullanılamaz.
Document Object Model Standardında Kullanılan Temel Kavramlar Nelerdir?
Bir insanın document object model nedir sorusunun cevabını alabilmesi için bilmesi gereken bazı temel kavramlar vardır.
Bu kavramlar şu şekilde listelenebilir:
- Belge
- Nesne
- Çağrılmak
- DOM Düğüm Ağacı veya DOM Node Tree
- DOM Metotları
Document Object Model standardını anlamak için ilk olarak bu kavramların ne olduğunu ve DOM standardında ne işe yaradığını bilmek önem taşıyor.
Javascript Document Object Model’den Nasıl Etkilenir?
Eğer document object model nedir sorusunun cevabını anladığınızdan eminseniz, Javascript’in DOM standardından nasıl etkilendiğini de öğrenmelisiniz. Javascript, DOM sayesinde sayfa içinde yer alan HTML öğelerini silebilir veya bu öğeleri tamamen değiştirebilir. Ayrıca sayfa içerisinde yer alan CSS stilleri üzerinde değişiklik yaparak olaylara tepki oluşturabilir ya da yeni olaylar oluşturabilir.
HTML Document Object Model’den Nasıl Etkilenir?
Önemli bir sor olan document object model nedir sorusunun cevabı hakkında ufak da olsa bilgi sahibiyseniz yapmanız gereken DOM standardının HTML sistemine sağladığı yararları öğrenmektir. Sadece HTML sistemlerinde kullanılan HTML DOM sayesinde HTML belge ve elementlerin bütün özellikleri tanımlanır. Ayrıca bu standart, programlama dillerinin HTML belgeler üzerinde değişiklik yapabilmesi için olanak da sağlar.
Document Object Model’de Yer Alan Temel Veri Türleri Nelerdir?
DOM hakkında sorulabilecek olan ilk soru document object model nedir sorusudur. Bu sorunun cevabına ulaşıldıktan sonra merak edilmesi gereken şey ise bu standartta yer alan temel veri türleri olmalıdır. Document Object Model’de yer alan temel veri türleri altı tanedir ve bunlar Document, Node, Element, NodeList, Attribute ve NamedNodeMap olarak sayılabilir.