Google Arama Sıralaması
Google insan hayatını kolaylaştıran ve çok yaygın olarak kullanılan arama motorudur. Google bilgiye ulaşmak için sıklıkla kullanılan bir dijital kitap olarak düşünülebilir. Sorulan her soruya cevap vermesi ve halka açık veri tabanları sayesinde insanların dijital alanda birbirlerine yardım etmelerini de sağlamaktadır. Google kullanıcılara pek çok imkan sağlamaktadır. Bunlardan biri olan Search Console yani google arama sıralaması kullanıcıya arama motoru ile ilgili olan tüm bilgileri sunmaktadır.

Google Arama İşleyiş Şekli
Google web sayfalarında sonuç elde etmek için üç temel adım uygulamaktadır.
Bu üç adım;
- Tarama: İlk adım WEB’de hangi sayfaların olduğunu bulmaktır. Web sayfalarının merkezi olarak kaydolduğu bir yer yoktur. Google daha önce ziyaret edilen sayfalar hakkında bilgi sahibidir.
- Dizine ekleme: Bir sayfa keşfedildikten sonra Google sayfasının neyle ilgili olduğunu anlamaya çalışır. Bu sürece dizine ekleme denir.
- Sunum: Bir kullanıcı bir sorguyu yazdığında Google en alakalı cevabı bulmak için pek çok faktörden yararlanır. Google en yüksek kalitede cevapları bulmaya çalışır.
Şeklinde sıralanabilir.
Google Sıralama Faktörleri
Google algoritmasında 200’ü aşkın sıralama faktörü yer almaktadır.
Bunlardan bazıları şunlardır:
- Alan adı faktörleri
- Dış bağlantı faktörleri
- Site sıralama faktörleri
- Sayfa içi sıralama faktörleri
- Site içi spam faktörleri
- Site dışı spam faktörleri
- Kullanıcı etkileşimi vb.
Gibi birçok faktörleri vardır.
Google Arama İstatistikleri
Google’da yapılan aramalara dair birçok istatistikler vardır.
Bunlardan bazıları şunlardır:
- Google’da her ay gerçek anlamda kaç arama yapılmaktadır? Her gün bir kullanıcı yaklaşık olarak 4 arama yapıyor. Google’da her ay ortalama 40 ile 60 milyon arası arama yapıldığı tespit edilmiştir.
- Google’da arama yapılırken geçirilen süre ne kadardır? Arama yapılmaya başlandıktan sonra ilk sonuçların incelenmesi ve birkaç sayfanın tıklanmasından sonra tarayıcıya geri dönülerek tekrar arama yapılması da dahil kullanıcılar bu işlemleri ortalama 1 dakikada tamamlıyor.
- Google’da yapılan aramaların tıklanma yüzdesi ne kadar? Google tıklanma oranları kaydediyor ve bu konuda oldukça başarılıdır. Google’da bağımsız olarak yapılan aramalarda yaklaşık %66’sı bir veya birden çok sayfanın tıklanması ile sonuçlanıyor.
Google’da arama yaparken kullanıcı kaç kelime kullanıyor? Google’da arama yaparken bir kullanıcının ortalama 3 kelime kullandığını söyleyebiliriz.
Google’da Arama Nasıl Yapılır?
Google’da aratmak istediğiniz şey ne olursa olsun basit kelimeler kullanarak başlayınız. Gerekirse birkaç kelime ile açıklama yapınız. Bulunduğunuz ortam klavye kullanmaya müsait değil ise mikrofon seçeneği ile aratma yapabilirsiniz. Google birçok alanda kolaylık sağladığı gibi yazım yanlışlarını da otomatik olarak düzenleyip daha iyi bir sonuca ulaşmamızı sağlamaktadır.
Daha gelişmiş arama tekniklerinin de var olduğunu bilmeliyiz ancak bunun için biraz bilgiye ihtiyacımız vardır. Bunlar uzman arama olarak geçen: Arama operatörleri, Tersinden görsel arama, Görsel arama, Arama sonuçlarını filtreleme ve Gelişmiş arama gibi ileri seviye arama teknikleridir.
Google Arama Geçmişi Temizleme
Google arama geçmişini temizlemenin iki yolu vardır. İlk yöntem “Ctrl+H” kısayoludur. Mouse kullanmadan sadece klavye ile geçmiş sekmesini açmamızı sağlar. İkinci yöntem ise arama motorunda sağ üst tarafta bulunan üç noktaya tıklayıp geçmiş seçeneğine tıklamaktır.