Html Css Nedir?
Gelişen teknolojinin bir ürünü olarak internet kavramının insan hayatına girmesi ile web sitesi adı verilen ve internet bağlantısı ile sayfa arasında gezinme sağlayan bir kavram da ortaya çıkmıştır. Bir kurumu, kişiyi, ürünü ve bilgiyi bulabilmek için web sitelerini kullanmak gün içerisinde milyonlarca insanın yaptığı sıradan bir eylem haline gelmiştir. Kurumsal firmaların kendi web sitelerini oluşturmaları ile beraber başlayan bu süreç, insanların kendi bloglarını yaratmalarına kadar bir çok alanı içerisinde barındırır. Web sitesini çalıştıran ve insanların gezinmelerine yardımcı olan etmenler de merak konusu olmuştur. Html Css nedir? gibi sorulara cevap verebilmek için öncelikle web sitelerindeki bu araçların nasıl çalıştığını anlamak gerekir.

Html Nedir?
“Hyper Text Markup Language” orjinal adı ile web sitelerinde kısaltılmış olan bu kelime Türkçe’de zengin metin işaretlemesi olarak karşılık bulur. Web sitesi oluşturmak için kullanılan bir dil seçeneği şeklinde tanımlanabilir. Başına nokta işareti konularak bir web sitesini erişime açık hale getirmek mümkün olur. Html dili genellikle etiket adı verilen yapılardan oluşur. Bazı istisnalı durumların dışında etiket alanlarının kapatılması gerekir. Standart bir metnin yer aldığı belgenin uzantısını .html yaparak kaydetme halinde belge web sitesinde yer alır. Oldukça kolay bir kullanım olması html’nin web sitelerinde tercih edilmesine neden olmuştur. Programlama dili olmadığından dolayı üzerinde düzeltme yapma gibi bir işlem söz konusu değildir. Html Css nedir sorusuna cevap verebilme açısından bu kavramların ne ifade ettiğini bilmek gerekir.
Html’nin Kullanılma Nedenleri
Html uzantısı bir web sitesinin düzgün çalışması için gereklidir. Bu nedenle web sitelerinde bu uzantının olmaması durumunda çoğu zaman teknik sorunlar ile karşılaşmak kaçınılmazdır. Html’nin web sitelerinde kullanımı, sitenin oluşturulması ve erişime açık hale gelmesi için önem arz eder. Html içerisinde yer alan etiketler siteye yüklenecek herhangi bir dosyanın silinmesi ya da değiştirilmesi gibi konularda sadece kullanıcıya izin verir. Bu açıdan da web sitesi sahipleri için güvenlik oluşturmaktadır. Html Css Nedir sorusuna cevaben her iki aracın da internet sitesi için olmazsa olmazı tanımı yapılabilir.
Css Nedir?
“Cascading Style Sheets” kısaltılmışı olarak web sitelerinde yer alan Css’nin Türkçe karşılığı basamaklı stil şablonlarıdır. Css aracı en temel hali ile html tarafından oluşturulmuş olan etiketlerin renklendirilmesi şeklinde tanımlanabilir.
Web sitesinin;
- Arka plan rengi
- Yazı rengi
- Yüksekliği
- Genişliği
- Pozisyon durumu gibi görsel etmenler Css sayesinde oluşturulur.
Css aracının sahip olduğu iki farklı seçici vardır. Bu seçiciler class ve id olarak ayrılmıştır. Html etiketlerinde tanımlanmış olan seçici ile beraber Css kullanılarak renklendirme yapılır. Html Css nedir?sorusu bu iki aracın birbirlerine bağlı olmasından kaynaklı olarak web sitelerinin oluşumunu sağlamaları ile cevap bulabilir.
Css’nin Kullanım Nedenleri
Bir web sitesinde html aracı ile oluşturulmuş iskeleti renklendirmek için Css kullanılır. Html ile yerleştirilmiş olan araçların üzerinde oynama yapma imkanı sağlayan Css, bir web sitesinin olmazsa olmazıdır. Html Css nedir sorusuna yanıt arayanların bu iki aracın web sitesindeki önemini anlamaları gerekir. Css kullanımı yapılırken yararlanılabilecek bazı kodlar bulunur. Bu kodlarla daha özgün bir web sitesi hazırlamak mümkündür. Stil dosyalarının .css uzantısı ile tanımlanması sonucu html dosyası birleştirilir ve görsel açıdan oldukça güçlü bir web tasarımı ortaya çıkar. 1996 senesinde üretilen Css aracı sürekli olarak geliştirilerek bugüne kadar gelmiştir. Html5 ve Css3 araçların en son geliştirilmiş olan güncel versiyonları olarak web sitesi oluşumunda tercih edilmelidir. Html ve Css araçları bir web sitesi tasarımında tercih edilen en önemli iki etmeni oluşturur.