Html Nedir?
Web tasarım konusuna meraklı olan kişiler, html nedir konusunda sık sık araştırma yaparlar. Web tasarımında en temel kavram sayılan html, bu alana merakı olan herkesin bilmesi gereken bir konudur. Html en basit tanımıyla; web sayfası oluşturmada kullanılan, standart bir metin işaretleme dilidir. Genelde insanların bildiğinin aksine bu kavram, bir programlama dili değildir. Daha basit bir şekilde özetlenirse; Firefox, Chrome, ve Yandex gibi tarayıcıların okuyup anlamlandırdığı dillerden biri de html dilidir.

HTML Ne İşe Yarar?
Html, web tasarımcılarına uygulama ve sayfalar için yapı profilleri, blok bağlantılar, bağlantılar, paragraflar ve başlıklar oluşturmaları için yardımcı olur. Bu alanda kullanılan ve basit kod yapıları olan etiketler veya nitelikler kullanılarak web sayfaları şekillendirilir.
Html nedir sorusuna cevap olarak ise ”web sitesinin iskeletidir” denebilir. Yani html kodları olmazsa, web siteleri kodlanamaz. Web sitesi ya da sayfaları oluşturulurken en çok lazım olacak bu terimin mutlaka bilinmesi gerekir. Bunların yanı sıra bu dil, öğrenme açısından en kolay diller arasında sınıflandırılır. Yani kodlama ve yazılım konularına ilgisi olan herkes; araştırmalar yaparak veya özel bir eğitim alarak bu konuda uzmanlaşabilir. Daha sonra ise diğer temelleri de öğrenerek web sitesi kodlamaya başlayabilirler.
Html Nasıl Çalışır?
Html nedir sorusuna tam bir yanıt bulabilmek için, html nasıl çalışır konusuna da göz atmak gerekir.
Html dilinin çalışma mantığı ise şöyledir;
- Html dosyaları, .html ya da .html uzantılarıyla biter. Bu dosyaları herhangi bir internet tarayıcısını kullanarak kolayca görüntüleyebilirsiniz. Tarayıcılar bu html dosyasını okurlar ve internet kullanıcılarının görebileceği şekilde içeriklere dönüştürürler.
- Genelde ortalama bir web sitesi farklı farklı html sayfalarını içerir. Örneğin; iletişim sayfaları, ana sayfalar ve hakkında sayfaları gibi farklı html belgelerine sahiptir.
- Çoğu html elementi, bir açılış ve bir tane de kapanış etiketine sahiptir.
- Her bir html sayfası, web sayfasının yapı taşı olan bir dizi etikete sahiptir. Bu yapı taşları, içeriği; paragraflara, bölümlere, başlıklara ve diğer içeriklere biçimleyen bir hiyerarşi oluşturur.
Ayrıca toplamda 140 html etiketi bulunuyor. Bu etiketlerin bazıları ise güncel tarayıcılarda kullanılamıyor.
Html Ve CSS/JS Arasındaki Bağlantı Nedir?
Kodlama meraklılarının sürekli olarak html nedir sorusunu araştırmalarının sebebi html’in web sitesi tasarlama konusunda oldukça güçlü bir dil olmasıdır. Hal böyle olsa da profesyonel ve daha keskin sonuçlar almak için bazen tek başına yeterli olmayabilir. Html ile belirli kodlar kullanılarak sadece metin parçaları eklenir ve içerik yapısı değiştirilir. Ancak html ile beraber CSS ve JavaScript gibi farklı frontend dilleri, muhteşem bir uyum yakalanabilir. Html kodlarına ek olarak, CSS ve JS kodlarının da kullanılması demek, sitede sağlam bir temel inşa etmek demektir. Html renk, arka plan, tasarım, animasyon ve boşluk konularında CSS’den yardım alırken; açılır pencereler, slider ve fotoğraf galerileri gibi dinamik işlevsellikler için JavaScript’den yardım alabilir.
Html5 Nedir?
İlk piyasaya sürüldüğünden bu yana, yeni özellikler ve sürümlerle sürekli olarak kendini geliştiren ve html nedir sorusunu merak ettiren html, her sürümde farklı isimlerle anılmıştır. Bunlardan biri de html5’dir. Html5’in en sevilen özelliklerinden biri gömülü olan ses ve videolara verdiği dahili destektir. Bu sayede uzun süredir kullanılan flash oynatıcı kullanmaya gerek kalmaz. Ayrıca html5, SVG ve matematiksel formüller için de MathML desteğini kullanıcılara sunar. Bu son sürümü diğerlerinden ayıran bir başka özellik ise çeşitli anlamsal düzeltmelere sahip bulunmasıdır. Yani, sayfadaki içeriğin manası konusunda, hem tarayıcıyı hem de arama motorunu bilgilendirir ve web sitesinin indekslenmesine yardım eder.