Kurumsal Site
Günümüzde işleyiş ve yürütülüş bakımından bir kişiye bağlı olmayan birçok kurumsal yapı bulunmakta ve bünyesinde birçok personel çalıştırmaktadır. Bu kurumsal şirketler varlıklarını sürdürebilmek ve kurumsal kimliklerinin tanınırlığını arttırabilmek için bilişim ve teknoloji departmanlarının yürüttüğü ve geliştirdiği kurumsal siteleri bulunmaktadır. Bu kurumsal site bir nevi kurumun anatomisi niteliğindedir. Peki, kurumsal site nedir, ne için kullanılmaktadır? Kurumsal site nasıl kurulur? İdeal bir kurumsal site nasıl olmalıdır? Bir kurumsal sitenin avantajları nelerdir?
Kurumsal Site Nedir Ve Ne İçin Kullanılmaktadır?
Kurumsal site; kurumun hakkında ve hedef kitlesine sunduğu hizmetlere dair bilgi veren sitelere denilmektedir. Bu siteler arama motorlarında çıkabilen birer web tasarım modelleridir. Bu modeller kurumun vizyon ve misyonu hakkında bilgiler verirken, kurumun içeriğini merak eden kullanıcı ve müşterilere de kolaylık sağlamaktadır. Kurumsal sitelerin belli başlı amaçları bulunmaktadır.
Bu amaçlardan bazıları kısaca şöyledir;
- Kurumsal siteler; ürün ve hizmetlerinin sadık ve potansiyel hedef kitlesine tanıtılmasını ve ulaştırılmasını sağlamaktadır.
- Kurumsal siteler kurum içi ve kurum dışı hedef kitlesine ve personeline yönelik güncel bilgi akışı sağlamaktadır.
- Kurumsal siteler kuruma prestij ve kimlik kazandırmaktadır.
- Kurumsal site markaya ve hedef kitlesine yönelik ihtiyaçların karşılanmasına dönük hareket etmektedir.

İdeal Bir Kurumsal Site Nasıl Olmalı?
Birçok markanın ve kurumun kendisine ait bir sitesi bulunmaktadır. Kurumsal bir siteyi diğer sitelerden ayırabilecek birçok farklı dokunuş veya özellikler siteyi bir adım öne geçirecektir.
Bir kurumsal sitenin ideal bir site olabilmesi için bulunması gerekenler;
- Sitede tercih edilecek renkler kurumu anımsatıcı olmalıdır.
- Web sitesinin alan adı seçilirken kurumun adıyla veya hizmet verdiği sektörle ilgili olmalıdır.
- Kurumun logosu tasarlanan siteye hatasız bir şekilde empoze edilmelidir.
- Kurumsal site yalın ve açıklayıcı olmalıdır. Ziyaretçilerinin aradıklarını kolayca bulmalarına olanak sağlamalı, düşünce karmaşasına yol açmamalıdır.
- Site akıcı ve sorunsuz bir işleyişe sahip olmalıdır.
- Kurumsal sitenin SEO destekli olması gerekmektedir.
- Sitenin anadili haricinde birçok farklı dili destekleyici olması gerekmektedir. Birçok farklı dilde verilebilecek hizmet kurumsal sitenin ziyaretçi kapasitesini olumlu yönde arttıracaktır.
- Mevcut hedef kitle ile kurumsal site arasındaki iletişim interaktife dayalı olmalı, geri dönütler en kısa sürede yapılmalıdır.
Kurumsal Site Nasıl Kurulur?
Kurumsal bir site kurabilmek için gerek duyulan bazı adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar sorunsuz bir şekilde izlenildiği takdirde kurumsal site kurulmuş olacaktır.
Siteyi kurmak için yapılması gerekenler;
- Kurumsal sitenin ilk aşaması; içerik yönetim sisteminin ne olduğuna karar vermek.
- İçerik yönetim sistemi bir nevi kurumsal sitenin blog tarzında mı ticari amaçlı mı olup olmadığını gösteren sistemdir.
- Eğer kolay yoldan bir site kurulması tercih ediliyorsa hali hazırda mevcut olan web sitesi kurucusu aracılığıyla kurumsal site kurulabilmektedir.
- Manuel olarak kurumsal bir site kurulmak isteniyorsa kod yazılarak bu siteler oluşturulabilmektedir.
Kurumsal Sitenin Avantajları
Kurumsal bir sitenin birçok avantajı bulunmaktadır.
Bu avantajlardan bazıları kısaca şöyledir;
- Bir kurumsal site birçok mobil cihaza uyumludur. İster bilgisayardan ister tablet ve telefondan kolayca erişilebilmektedir.
- Güncellemeler aracılığıyla sürekli yenilenebilmektedirler.
- Kurumsal sitelerde bulunan mail veya iletişim numaraları aracılığıyla birçok soruya geri dönütler sağlanabilmektedir.
- Sahip oldukları hızlı sunucular aracılığıyla mevcut kurumsal site saniyeler içinde açılabilmektedir.
- Kurumsal site kurumun sağladığı birçok farklı ürün ve hizmet hakkında detaylı bilgi verebilmektedir.
Kurumsal siteler mevcut kurumların dijital ortamlardaki yansımaları gibidirler. Kurum içi işleyiş ve marka anlayışı, hedef kitleye verilen önem ve hizmetin kalitesi site üzerinden yürütülebilmesi kurumun kendi başarısıyla ilişkilidir.