Mobil Test
Hayatımızın her alanında ve anında mobil uygulamalara ihtiyaç duyarız. Bu mobil uygulamalar hayatı kolaylaştırıcı birçok özelliğe sahiptir. Pratik ve kullanışlılığının yanı sıra istenilen her anda erişime açıktır.
Fakat bu uygulamalarının test edilmiş olması da çok önemlidir. Bunun içinde mobil testlere oldukça büyük sorumluluklar düşmektedir. Peki, mobil test nedir ve ne işe yarar? Mobil testin ne gibi yararları vardır? Mobil testlerin sahip oldukları özellikleri nelerdir? Mobil test hangi halanlarda kullanılır? Mobil testlerin dezavantajları nelerdir?

Mobil Test Nedir Ve Ne İşe Yarar?
Mobil apps olarak da bilinen uygulamalar mobil cihazlar için geliştirilmiş kolaylaştırıcı yazılımlardan oluşmaktadır. Bu yazılımlar kullanıcılarının birçok noktada sorunlarına çözüm sağlıyor. Fakat mobil uygulamalar çoğu zaman sürümlerinden veya farklı nedenlerden ötürü sorun çıkarabiliyor.
Bunun için bir takım testlerden geçmesi zorunludur. Bu testlere mobil test adı veriliyor. Uygulamaların sorunsuz çalıştığını kontrol etmek için A/B testleri ve sunucu bazlı testlerin yapılması zorunludur. Bu testler sayesinde olası riskler minimuma indirilerek maksimum hizmet sağlar.
Mobil Testin Yararları
Uygulama üzerinde yapılan mobil testlerin yararları kısaca şöyledir;
- Uygulamadaki eksikliklerin saptanmasında yardımcı olur.
- Mobil uygulamaların iyileştirilmesi için avantaj sağlar.
- Olası virüs ve risklerin giderilmesini sağlar.
- Geliştirme aşamasında mobil test oldukça önemlidir.
- Yeniden yapılandırma sağlar.
- Uygulamaların optimizasyonunu kolaylaştırır.
Mobil uygulamalar üzerinde yapılmak istenen mobil testler işin uzmanları tarafından yapılmalıdır.
Mobil Testlerin Özellikleri
Uygulamaların test edilebilmesi için birçok farklı yazılım şeklinde mobil test sürümleri bulunuyor. Bu testlerin birbirinden farklı özellikleri olsa da amaçları bakımından aynıdırlar. Uygulamaların istenildiği gibi uygun çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için tasarlanan mobil test uygulamalarının ortak özellikleri kısaca şunlardır; mobil uygulamaların amacına uygun çalışmaları için tasarlanmışlardır. Zararlı yazılımları tespit ederler. Performans ölçümü yaparlar. Maksimum performans için mobil testlerin verimliliği önemli ölçüde avantaj sağlar.
Mobil Testlerin Kullanıldıkları Alanlar
Çeşitli türevlerde bulunan uygulamaların alanları farklı olduğu gibi içerikleri de oldukça farklıdır. Bunun için mobil test uygulamaları bu alanlara özel olarak geliştirilmektedir.
Bu alanlar kısaca şunlardır;
- Uygulamalarda bulunan mesajlaşma sistemlerinde mobil test kullanılır.
- Uygulamaların performans ölçümü mobil test sayesinde yapılır.
- Ara yüzlerin test edilmesi sağlanır.
- Uygulama özellikleri ve fonksiyonları mobil test aracılığıyla kontrol edilir ve düzeltilir.
- Uygulamaların mevcut hızlarının verimliliği ölçülerek değerlerinin yükseltilmesi sağlanır.
Uygulamaların piyasaya zamanında güncellenmiş haliyle sürülebilmesi için mobil testlerin süreçleri de oldukça önemlidir.
Mobil Testlerin Dezavantajları
Mobil testlerin yararlarının yanı sıra dezavantajları da bulunuyor. Bunlardan en önemlisi uygulamaların artmasıyla birlikte mobil test yöntemlerinin karmaşık ve zor bir hal almasıdır. Gitgide karmaşıklaşan bu testlerin teknik alanda mühendislik ekibine çok iş düşmektedir. Güncellemelerde yaşanan aksaklık ve gecikmelerde bir diğer dezavantajdır. Piyasada bulunan rekabetlerden ötürü mobil testlerin gecikmesi büyük kayıplara neden olabilmektedir.