SEO Analizi Nasıl Yapılır?
SEO Analizi Nasıl Yapılır? bunu anlamak için; öncelikle, SEO analizinin ne demek olduğunu iyice anlamak gerekir. Bu yazıda, sizlere öncelikle seo analizinin ne olduğu anlatılacak olup daha sonra nasıl ve ne durumlarda yapıldığı anlatılacaktır.
SEO Analizi Nedir?
Bir web sitesinin, zaman içindeki erişilebilirlik oranına ‘SEO analizi’ denir. Yani bu arama ölçütlerine göre değişen bir başarım ölçütüdür. Web siteleri, belirli arama ölçütlerine göre öne çıkarak ziyaretçi, görüşmeci çekmeye çalışırlar. Bu ziyaretçi çekme çabası, rakiplerin tetkil edilmesi ve sitenin iç ve dış SEO çalışmalarının yapılması gibi birçok ayrıntının göz önünde tutulması lazımdır. Örneğin; ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek anahtar kelimelerin kullanılması ve üretilen içeriklerin bu şekilde hazırlanması, sitenin alt yapısı veya diğer faktörler, eksiksiz bir şekilde bütün olarak incelenir.
SEO Analizi Nasıl Yapılır?
SEO analizi yaparken birçok etken göz önünde bulundurularak ve hepsinin bir bütün olarak incelenmesi gerektiğini dile getirmiştik. Bu etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Google’daki görünürlüğü araştırmak:
SEO analizi yaparken, ilk olarak yapılması gerekenlerden biri Google’daki görünürlüğünüzü araştırmak olmalıdır. Arama motorundaki sıralamanız, dolaysız olarak sizinle ilgili anahtar kelime kullanımlarında kaçıncı sırada yer edindiğiniz ve kaç farklı sayfanızın arama sorgulamalarında ilk sayfalarda yer aldığı gibi çeşitli araştırmalar yapmanız bu noktadaki en önemli işlerden biridir.

URL ve Meta açıklamalarının analiz edilmesi
E-ticaret sitenizdeki sayfaların, URL strüktürlerini ve meta açıklama bölümlerini analiz etmek bu süreçte çok önemli bir adımdır.
Sayfa ana ve alt başlıklarının kontrol edilmesi
SEO analiz sürecinde iken, sayfalarınızdaki ana başlık ve muhtevalarınızda kullandığınız ara başlıkları da takip edip kontrolleri yapmanız gerekmektedir.
Alınan linklerin kontrol edilmesi
SEO analizi sürecindeki bir diğer en önemli çalışma ise; web sitenize dışarıdan gelen manipülasyon linklerini kontrol etmenizdir.
-Bozuk linklerin kontrol edilmesi
Site içerisinde bozuk ve çalışmayan, hata sayfasına yönlendirme yapan linkler varsa, bu linklerin tespit edilip kontrol edilmesi gereklidir. SEO analizinin kapsamlı bir şekilde yapılması isteniyorsa; analiz yapılırken bu madde es geçilmemelidir. Bu gibi bozuk sayfalar, ziyaretçilerin sitenizde yaşayacağı deneyimi kötü etkileyecek olduğundan, bu tür bozuk sayfaların siteden kalkması gerekmektedir.
Görsel URL, metin ve alt etiketlerin kontrol edilmesi
SEO analiz çalışmaları içerisinde, sitenizdeki görsellerin arama motoru ile uyumluluğunu kontrol etmeniz, sitenizin gelişimi açısından büyük etki gösterecektir. Görsellerin analizleri yapılırken alt etiket ve açıklama yazılarını takip etmek analiz sürecinde iyileşmelerin hızlanmasını sağlayacaktır.
İçeriklerin ve metinlerin analizi
SEO analiz çalışmaları yapılırken, site içerisinde bulunan metinlerin, içeriklerin üzerinde de analiz çalışmaları yapılması gerekmektedir.
-Site hızının test edilmesi
Site hızı, analiz yapılırken kontrol edilecekler listesinde yer alması gereken önemli bir kısımdır. Sitenizin yüklenme hızı, arama motorlarındaki sıralamanızı etkilemektedir. Bu nedenle kullanıcı deneyimi açısından bu kısım, analiz yapılırken atlanmamalıdır.
SEO analizi çalışmaları yaparken yukarıda verilen maddelere uyularak bir çalışma yapıldığı takdirde, siteniz daha iyi hale gelebilir ve arama motorlarında daha çok yer kaplayabilir; hem de bu analizler sayesinde sitenizi mevcut durumu ile ilgili yeni fikirler ve yeni stratejiler üreterek iyileştirme çalışmalarını artırarak, ziyaretçilerinize daha iyi bir site hizmeti sunabilirsiniz.