SEO Analizi
Bir e-ticaret platformunun analizleri SEO analizi ile ortaya konulmaktadır. Genellikle e-ticaret sisteminin uygulandığı sanal mağaza, optimizasyon ayarları yapıldıktan sonra SEO analizi verilerine başvurulur. Sitenizde var olan sistemsel hatalar ve iyileştirmeler ile ilgili
Sanal mağaza sahipleri ve web sitesi üzerinden internet kullanıcılarına birtakım hizmetler sunan kişiler; SEO raporlarını dikkatle incelemelidirler. Kısa süreli aralıklarla SEO raporlarını karşılaştırmalı olarak analizlerini gerçekleştirmeniz gereklidir. SEO raporlarının incelenmesinin ardından; arama motorları ile alakalı da web sayfanızın iyileştirilmesine ilk adımı atabilirsiniz. E-ticaret sitelerinde meydana gelen sorunların ana mekanizması SEO raporları ile ortaya konulmaktadır.
SEO Analizinde Hangi Veriler İncelenir
SEO analizi verilerinin incelenmesi; e-ticaret sayfalarına gelen trafiklerin asıl kaynaklarını ve de pazarlama stratejilerini ortaya koymayı destekler. Ayrıca; bu raporların dikkate alınmasının ardından, web sayfanızı arama motorlarına da entegre etmenizin yolunu kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca en çok trafik getiren anahtar kelime sıralamalarınıza da ulaşabilirsiniz.
Aşağıda ki başlıklar mutlaka SEO raporlarında bulunmalıdır;
- Mobil uyum verileri
- Bağlantı Verileri
- Anahtar kelime verileri
- Sosyal medya platformlarına ilişkin veriler
- Etiket verileri
SEO kriterlerinin en önemli maddelerinden birisi de e-ticaret sayfalarının ya da web sayfalarının mobil uyumlu olmasıdır. Eğer SEO raporunuzda mobil uyumlu bir sisteme sahip olup-olmadığınızın ayrıntılarına yer verirseniz; sayfa hakkındaki iyileştirmenizi daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. SEO raporunuzun içeriği mutlaka bu şekilde oluşturulmalıdır.
SEO Analizi Nasıl Hazırlanmalıdır
SEO raporunun hazırlanmasının ilk aşaması kesinlikle anahtar kelime ve başlık öbekleridir. SEO raporlarından elde edeceğiniz verilerin büyük bir kısmı; anahtar kelimelere bağlı olan trafiklerin sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bir web sayfası için ya da e-ticaret sayfası için SEO analiz hazırlamanızda; ilk basamağınız anahtar kelime analizlerini gerçekleştirmenizdir.
Sayfanızda veya e-ticaret sitenizde bulunan anahtar kelimelerin ve başlıkların dikkatli bir şekilde etiketlenmesi ve gerekmektedir. Anahtar kelimeler kullanırken sık sık tekrar uğramaması ve gereksiz, anlamsız kelimelerin kullanılmaması gerekmektedir. Oluşturulacak olan SEO analizi raporlarında mutlaka tekrarlanan anahtar kelimelerin iyileştirilmesi için not etmelisiniz.

SEO Raporunda Başlık Etiketi
Web sayfalarında ve e-ticaret sitelerinde öncelikle internet kullanıcılarının başlık ile oluşturulması gerekmektedir. Bu nedenle SEO analiz gerçekleştirirken; başlık etiketlerinizi sık sık güncellenmeniz ve başlığınızın maksimum 65 karakterden oluşmasına dikkat etmelisiniz. Google sıralamasına girebilmek için 65 karakterden fazla karaktere sahip olan bir başlık belirlemeniz, sizin zararınıza olur. SEO analiz hazırlarken, kullandığınız başlığı toplamda 65 karakterden fazla olup olmadığını eklemelisiniz.
SEO Raporlarında İçerik ve Meta Açıklama
İçeriklerinize yer verdiğiniz web sayfanız ve de e-ticaret sayfanızdaki tüm makaleler kesinlikle özgün olmalıdır. İçeriklerinizin kesinlikle kopya içerikten oluşmaması gerekmektedir. Böyle bir durum varsa; SEO analizi verilerine göre içeriklerle alakalı da iyileştirme yapmanız gerekmektedir.
Meta açıklamaların amacı; internet kullanıcılarının içeriklerinizin ana hattına kolayca ulaşabilmesini sağlamaktır. SEO raporu içeriklerinizi incelerken size bu konuda da bir araştırma alanı sunuyor. SEO analizi hazırlarken içeriklerinizin özgün olmasının yanı sıra; 300 kelimenin de altında olan içerikleri raporunuza eklemlisiniz. Meta açıklaması ise toplamda 3-4 cümleden oluşmalıdır.
Meta açıklamalarının gereğinden uzun olması ya da ilgili içerikle aynı konu hakkında anahtar kelimeleri içermemesi de rapora eklenmesi gereken ve iyileştirilmesi gereken bir detaydır. Sayfanızda yer alan meta açıklamalarda 2 adet anahtar kelime kullanılmalıdır. Bu durumların aksi bir paylaşımınız bulunuyorsa; SEO raporuna eksiklerinizi eklemeniz gerekmektedir. Meta açıklamasında olduğu gibi paylaştığınız fotoğraflarda da anahtar kelimelere yer vermeniz gereklidir.