Web Dizayn
Web dizayn veya web tasarım grafik tasarımı ile ilgili bir alan olarak ön plana çıkıyor. İnternet tarayıcıları tarafından görüntülenmesi için hazırlanan web dizayn HTML dilinde olup uzman kişiler tarafından hazırlanıyor. Bu işleri yapan ve yürüten kişilere master veya web tasarımcısı deniliyor. Tasarım fikirlerinin estetik bir doğrultuda belirli ilkeler göre tasarımların yazılımlara dönüşmesine de web tasarım denilmektedir.

Web Dizayn (Tasarım) Ne İşe Yarıyor?
Web dizayn hizmetlerinden yararlanmak kişi ve firmalar tasarımlara ağırlık veriyor. Günümüzde web dizayn daha çok ticari amaçlı kullanıyor. Firmalar faaliyet alanları ilgili ürünlerinin pazarlama ve satışlarını web siteleri aracılığıyla yapmaktadır. Müşteri portföyüne katkı sunan web tasarım aynı zamanda web siteye olan güvenirliğini de artırmaktadır. Web dizayn sayesinde müşterilerle güçlü ilişkiler kurularak geniş bir hedef kitlesine sahip olunur.
Web Dizayn (Tasarım) Nasıl Yapılır?
Web tasarımın kendine göre bazı aşamaları bulunuyor. Mevcut web sitesini yenilemek veya yeni bir siteye sahip olmak için en doğru tasarım ve içeriklere yönelmesi gerekir. Firmalar ve kişiler web dizayn oluşturmak için bir plan ve proje belirlenmelidir. Kurumsal kimlik için yapılan çalışmalar sonucunda grafik ve tasarım aşamasına geçilir. İkinci aşama olarak web dizayn için gerekli özgün içerikler oluşturulur. Yapılan tüm işlemlerin başarılı olması adına web sitesi teste tabi tutulur. Web sitesinin test sürecinden başarılı bir şekilde çıkması halinde artık arama motorlarına optimize edilir.
Web Dizayn (Tasarım) Unsurları Nelerdir?
Bir web dizayn işleminde sitenin kalitesini belirleyen bazı unsurlar bulunuyor. İlk olarak görsel olarak dikkatleri üzerine çeken unsurlar yanında özgünlük, güvenlik ve içerik de önemli unsurlar arasında yer alıyor. Web dizayn unsurlarını şu şekilde sırlayabiliriz.
- Düzen
- Renk
- Grafikler
- Fontlar
- İçerik
Yukarıda yer alan unsurların web sitelerinde uygun yerlere konumlandırılması sonrasında projelendirme, grafik tasarımı, HTML, CMS entegrasyonu ve test işlemleri yapıldıktan sonra web sitesi kullanır hale gelir.
Düzen
Web sitelerinde yer alacak tüm grafik ve metinlerin kullanıcıların gözlerini yormayacak niteliğe sahip olması gerekir. Ayrıca aranılan bir şeyin kolay bulunması web dizayn açısından oldukça önemlidir. Bu özellik sayesinde ziyaretçiler uzun süre web sitesinde kalmasını sağlıyor.
Renk
Web sitelerinde kullanılacak renkler daha çok firma ve kişilerin isteğine göre belirleniyor. Ancak tercihi yapılırken firmanın kurumsal kimliğini yansıtan renklerin tercih edilmesi web dizayn konusunda daha faydalı olacaktır.
Grafikler
Web site sayfalarının hızlı açılması kullanıcıların daha uzun süre beklemesinin önüne geçiliyor. Bunun sürekli sağlanması için web sitelerinde kullanılması planlanan grafikler, logolar ve resimler sayfanın hızı etkilememesi gerekiyor.
Fontlar
Web sitelerinde bulunan yazıların karakterleri oldukça önemli bir unsur olarak görülüyor. Günümüzde birçok web tarayıcısı güvenli yazı tiplerini daha kaliteli bir biçimde gösterebiliyor. Bundan dolayı daha çok kabul gören fontların kullanımı tavsiye ediliyor.
İçerikler
Görsel ve metinlerden meydana gelen içerikler kullanıcılar tarafında detaylı bir şekilde inceleniyor. Çünkü web sitelerinde yer alan tüm içerikler ziyaretçiler tarafın merak edilmektedir. Bundan dolayı web sitede yer alacak içerik, ürün ve hizmetlerin merak uyandırıcı nitelikte olması ziyaretçilerin daha uzun süre web sitede kalmasını sağlar. Ayrıca içeriklerin bilgilendirici ve seo uyumlu olması web sitelerine artı özellikler sağlamaktadır. İçeriklerde anahtar kelimelere yer verilmesi arama motorlarında daha çabuk bulunmasını sağlıyor.
Web Tasarımda Nelere Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Her çalışmada olduğu gibi web sitelerinde hedef oldukça önemlidir. Bir web sitesinin amacına hizmet eden bir tasarım olması için müşteri ile hızlı bir şekilde iletişim olması gerekir. Web sitesinin görsel yönleri daha fazla müşteri çekmesini sağlamaktadır.