Yazılım Kodlama
Kodlama nedir? Yazılım kodlama genel olarak bilgisayar yazılımları başta olduğu varsayılarak farklı uygulama ve web sitelerinin oluşturulması aşamasında kullanılan bir bilgisayar dili oluşumundan meydana gelmektedir. Günümüzde her yerde ister ev ister işyeri olsun kullanılmakta olan internet tarayıcıları, işletim sistemleri veya cep telefonlarında bulunan uygulamalar ile web siteleri gibi hemen hemen bir çok platformda yazılım kodlama kullanılıyor.
Yazılım kodlama ise bir diğer adıyla programlama olarak biliniyor. Programlama, bilgisayar sistemine veya elektronik bir devreye işlem yaptırabilmek hedefiyle yazılan bir komut dizisidir. Komut dizisi ise matematiksel işlemler bütünü olarak da tanımlanmaktadır. Programlama da bir metin, daha önceden planlanmış belirli simgeler dizisine uygun şekilde işaretlenerek kodlama yapılıyor.
Yazılım kodlama da kullanılan diller seviyelerine göre ayrılıyor ve bir çok farklı metodu içlerinde barındırıyor. Yazılım kodlama da kullanılan diller sırasına göre şu şekilde ayrılmaktadır:
- Çok yüksek seviye diller (Visual Basic, Acces, Foxpro, VB.NET)
- Yüksek seviye diller (Fortran, Pascal, Basic)
- Orta seviye diller (Java, ADA, C, C++, C#)
- Düşük seviye diller (Assembly)
Makina dilleri de denilen bilgisayar çalışma dilleri “1” ve “0” sayılarından oluşuyor. Yazılım kodlamalarda yapılacak eğitimlerin zorlanmadan yapılabilmesi için bu tür eğitimlere en doğru programlardan başlamak gerekiyor. Bu nedenle ki eğitimlere Java, C veya C++ ile başlamak en uygun yöntem olacaktır.

Makinaları her ne kadar yönetebiliyor olsakta biz insanlar gibi konuşma yetkileri olmadığından bilgisayar, tablet, telefon gibi elektronik aletlere ne yapması gerektiğini bizler söyleriz veya komut veririz. Bu aletlere ne yapması gerektiğini söyleyebildiğimiz ve söylerken kullandığımız sembol ve işaretlere de programlama dili de deniliyor.
Programlama dilleri dediğimiz sembol ve işaretler ise, bilgisayar veya diğer aletlerin kullanıcıları anlamasını sağlamaktadır. Ancak sadece anlamak yeterli olmayacaktır ve kullanıcı tarafından kullanılan dil aracılığı ile de cihazlara komut vermek gerekiyor. Bu komutların yerine getirilmesi durumunda bilgisayarın sizin ne demek istediğinizi anladığını ve istediğinizi yerine getirebildiğini göstermektedir.
Kodlama Nasıl Yapılır? Yararları Nelerdir?
Yazılım kodlama eğitiminin faydalarını birkaç şekilde ele almak gerekiyor. Bunlardan ilki, standart seviyede edinilmiş kodlama bilgisi sadece sistemi daha iyi anlamaya ve kullanmaya yarar sağlar. İleri düzeydeki kodlama bilgisi ise, hem kişiye hem de kişinin ülkesine teknoloji bakımından çok önemli bir yer edinmesine yarar sağlayacaktır.
Günümüzde artık şirketler öncelikli olarak kendi programlama dilini kullanıyor. Bu da verilerin gizliliğini, güvenliğini ve hedef kitleye erişimi özelleştirerek daha başarılı olarak sonuçlara ulaşmaktadır. Örnek verecek olursak; Apple kullanan bir kişi uygulamalara erişim sağlamak için IOS programlama dilin ait olan Swift konusunda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bu alanda başarılı olmak isteyen bir kişi ise yazılım kodlama dilleri hakkında en kapsamlı ve geçerli bilgiye sahip olmaları gerekiyor.